Skip to main content

MISO

Jedna z najzdravších polievok na svete a základná japonská polievka, ktorá nemôže chýbať v žiadnej japonskej reštaurácii. Blahodárne pôsobí na celý tráviaci trakt a žalúdok.

Veľmi jednoduchá a rýchla príprava pozostávajúca z miso pasty a vývaru dashi. Servíruje sa s bielym tofu, wakame morskou riasou, jarnou cibuľkou a sezamovými semiačkami.

  • Miso pasta – fermentovaná sójová pasta
  • Dashi vývar – základný vývar v japonskej kuchyni – pripravuje sa z riasy kombu a bonito vločiek
  • Riasa kombu – Riasa kombu je tvrdá morská riasa s vysokým obsahom zdravého jódu, minerálov a živín, ktoré do varenia uvoľní spolu s autentickou chuťou pokiaľ sa dostane voda do bodu varu. Nedá sa konzumovať, používa sa čisto len na vyvarenie
  • Bonito vločky – sú sušené jemnučké vločky Bonito tuniaka, ktoré sú základnou charakteristickou chuťou Dashi
MISO v našej ponuke

RAMEN

Ramen je japonské tradičné hlavné jedlo. U nás by sme to mohli pomenovať ako niečo medzi veľkou polievkou a hlavným jedlom rezancami. Pozostáva zo silného mäsového vývaru a zeleniny. Pripravuje sa na rôzne spôsoby podľa charakteristickej ingrediencie, ktorá pozmení chuť základného mäsového vývaru. Servíruje sa s rezancami, mäsom (podľa druhu ramenu), vývarom, marinovaným vajíčkom v sójovej omáčke uvareným na mäkko, jarnou cibuľkou, wakame riasou, hubami a iným druhom zeleniny (podľa druhu ramenu). U nás si môžete dať tri druhy ramenov, a to Miso ramen, Shoyu ramen a Kurací ramen.

  • Miso ramen – dochucovaný miso redukciou pripravovanou z miso pasty, mirinu, saké a podávaný s pečenou bravčovou krkovičkou marinovanou v miso paste s korením togarashi, cesnakom a inými ingredienciami
  • Shoyu ramen – dochucovaný shoyu redukciou, teda šťavou, v ktorej sa niekoľko hodín varil bravčový bôčik, ktorý je neskôr dopekaný a súčasťou shoyu ramenu
  • Kurací ramen – pozostáva zo sezamovej pasty, ktorá je hlavou charakteristickou črtou chuti a vykosteného kuracieho stehna pripravovaného sous-vide metódou a následne dopekaného
RAMEN v našej ponuke

GYOZA

Tradičné japonské ,,pirôžky“ vyrábané z jednoduchého cesta z múky a vody v tvare kruhu, ktoré je plnené rôznym druhom zeleniny alebo mäsa a zatvárajú sa na japonský spôsob do tvaru vejárika. Pripravujú sa rôznymi spôsobmi ako tradičnou metódou opekania na panvici a následného naparovania, alebo aj vyprážaním či varením. Servírujú sa vždy s omáčkou podľa chuti (zväčša sójová dochutená na rôzne spôsoby), jarnou cibuľkou a sezamovými semiačkami.

My ich pripravujeme ako  bravčové, kuracie alebo zeleninové, ktoré prelievame našou domácou omáčkou z čierneho čaju, škorice, klinčekov, sójovej omáčky, zázvoru a ostatných ingrediencií. Servírujeme ich s našou domácou hľuzovkovou majonézou, sezamom a lokálnymi mikrobylinkami.

GYOZA v našej ponuke

TOM KAR

Thajská pikantná krémová kokosová polievka. Pripravuje sa z kokosového mlieka, tom yum pasty a zeleninového vývaru. Servírujeme ju s krevetami, kuracím mäsom alebo tofu, spolu s vermiceli rezancami, restovanými šampiňónmi na sezamovom oleji, čerstvým koriandrom a thajskou bazalkou.

  • Koreň galangal – ázijský čierny zázvor
  • Tom yum pasta – pálivá pasta pripravovaná z čili papričiek, galangalu, citrónovej trávy, šalotky, cesnaku a limetkovej šťavy
  • Vermiceli – tenké vlasové ryžové rezance
TOM KAR v našej ponuke

POKÉ

Hawajské národné jedlo. Ide o veľkú misku surovín (poké bowl). Je to zdravé, čerstvé hlavné jedlo pozostávajúce zo sushi ryže, ktorá je na spodku misky. Následne sa na ryžu ukladá množstvo druhov čerstvej zeleniny a ovocia, surových rýb nakrájaných na kocky a vložených do marinády, ktorá tvorí charakteristickú črtu daného druhu poké. Na dochutenie zeleniny, ovocia a ryže sa použije špeciálny druh majonézy alebo dresingu.

Veľmi svieže jedlo, bohaté na živiny a vitamíny. V našom lístku nájdete viacero druhov poké ako sú napríklad lososové mango liči poké alebo jemne jemne pikantné tuniakové poké s ovocím, alebo napríklad krevetové poké s ananásom.

POKÉ v našej ponuke

TOGARASHI

V našom lístku nájdete veľmi obľúbené jedlo, ktoré sme nazvali Togarashi na základe jeho charakteristickej suroviny a tým je japonské togarashi šičimi korenie. Je to zmes čili papričiek a korenín akými sú napríklad mandarínková kôra, sezamové semiačka, konopné semienka, mak, či riasa nori alebo sušené listy shiso.

Korenie dodáva charakteristickú črtu jedla. Je primiešavané do zemiakového škrobu, v ktorom obaľujeme krevety, kuracie mäso alebo tofu, následne vyprážame a primiešavame do našej domácej sweet chilli majonézy, dochucujeme jarnou cibuľkou a thajskou bazalkou. Táto explózia chutí veľmi ladí so sushi ryžou ako prílohou.

TOGARASHI v našej ponuke

BLUEFIN

Bluefin tuna, alebo tuniak modroplutvý je najkvalitnejší tuniak na svete. Až 100% ryby vie byť zúžitkované na prípravu. My však používame dve časti a tou je Akami , teda ,,sviečkovica“, najkvalitnejšia časť ryby od chrbtice, ktorá má rýdzo červenú farbu a priam sa rozpúšťa na jazyku, a ďalej Otoro, čo je brušná časť s vysokým obsahom tuku, veľmi zdravého a bohatého na živiny a chuť.

Dodávateľ, ktorého máme, je španielska spoločnosť Balfego, ktorý sú jedným z najväčších producentov modroplutvých tuniakov na svete a zásobujú takmer celý svet nakoľko pri migrácii tuniakov cez gibraltarsky prieplav, ktorá trvá len 2 mesiace v roku, odkláňajú len dospelé jedince do svojich vlastných fariem vytvorených v mori, kde ich počas celého roka chovajú a dokrmujú. Ostatné nechávajú plávať ďalej nakoľko je táto ryba veľmi vzácna a dbajú na jej prirodzenú udržateľnosť. Na základe toho dokážu dodávať túto kráľovnú všetkých rýb počas celého roka na váš stôl.

BLUEFIN v našej ponuke

UDON

Udon sú hrubé japonské pšeničné rezance, ktoré sa pripravujú špeciálnou metódou a takisto aj krájajú. Sú veľmi jemné, avšak priemerovo hrubé. Sú nadýchané, držia tvar aj napriek svojej jemnosti a veľmi hladkej a šmykľavej štruktúre. Tieto charakteristické črty sú spôsobené veľmi precíznou tradičnou japonskou výrobou cesta, ktorú japonskí učni trénujú niekoľko rokov a až potom sa dostanú na jeho krájanie do finálnej verzie, ktorú nám do Európy a aj na váš stôl doručia.

Udon rezance sú hlavnými rezancami používanými do Ramenu, ale takisto aj ako samostatné hlavné jedlo rezancového charakteru. U nás v lístku ich nájdete napríklad vo verzii s thajskou žltou kari omáčkou, alebo dokonca vytvorením našej vlastnej fúzie francúzskej demi glace omáčky na ázijský spôsob (ako hlavnej chuťovej charakteristike našich udon demi glace rezancov).

UDON v našej ponuke

NIGIRI

Nigiri sushi, respektíve prvé sushi ako ho poznáme dnes. To znamená valček kyslej octovej ryže, plátkom čerstvej surovej ryby na vrchu ryže, a wasabi medzi rybou a ryžou, to sú nigiri.

V japonsku v tradičných sushi baroch dostanete prevažne len nigiri a sashimi. To je základ sushi. Správny sushi majster urobí jednu nigiru na 7 ťahov / pohybov. Samozrejme ako každý druh sushi, konzumujú sa so sójovou omáčkou.

NIGIRI v našej ponuke

MAKI

Základná jednozložková sushi rolka, kde sa sushi ryža nanáša na polovičnú riasu nori, plní sa len jednou ingredienciou ako napríklad losos, tuniak, avokádo alebo iné, a zaroluje sa.

Má približne 100g a krája sa na 6 ks.

MAKI v našej ponuke

FUTOMAKI

Je dva krát taká veľká ako maki rolka. Balí sa do celej riasy nori a plní sa viacerými ingredienciami, ako napríklad losos + avokádo + japonská majonéza.

Má približne 200g a krája sa na 8 ks.

FUTOMAKI v našej ponuke

URAMAKI

Obrátená rolka, ktorá sa roluje naopak, teda z vonku rolky je sushi ryža vo vnútri je riasa nori spolu s ingredienciami. Na vrchu ryže môžu byť ďalšie ingrediencie ako napríklad plátky rýb, alebo sezamové semiačka a podobne.

Má približne 200 g a krája sa na 8 ks.

URAMAKI v našej ponuke

SASHIMI

Sashimi sú plátky surovej čerstvej ryby z jej najkvalitnejšej časti. Či už sa jedná o tuniaka, lososa, maslovú rybu, hamachi, alebo rôzne druhy rýb.

Sashimi znamená, že dostanete plátky surovej čerstvej ryby z jej najkvalitnejšej časti, bez ryže. Len s wasabi, sójovou omáčkou a nakladaným zázvorom, ktorý slúži na neutralizáciu chutí a vyčistenie chuťových pohárikov medzi jednotlivými sústami jedla. Wasabi na počiatku slúžilo na dezinfekciu rýb, a ochranu pred ich parazitmi. Sashimi plátky tých najkvalitnejších rýb bohatých na bielkoviny, s minimálnym obsahom tuku, len zdravých nasýtených mastných kyselín sa samozrejme namáčajú do sójovej omáčky pre zvýraznenie chuti.

SASHIMI v našej ponuke

TEMPURA ROLL

Ide o sushi rolky vypražené a podávané teplé. Do cestíčka sa obaľuje Futomaki sushi rolka a následne sa vypráža. Nakoľko je vyprážaná, ingrediencie vo vnútri sa čiastočne tepelne spracujú a konzumuje sa teplá. Tempura sa roztiahne, je chrumkavá a veľmi obľúbená v Európe. Je to novodobý druh sushi, ktorý vznikol z japonského tradičného jedla tempura spojením so sushi rolkami.

Tempura ako taká je japonská múka, z ktorej sa vymieša cestíčko, v ktorom sa obaľujú rôzne druhy zeleniny alebo rýb a vyprážajú sa. V japonsku je tempura braná ako osobitný druh jedla. Vyprážať sa v nej môže hocičo, je nadýchaná, chrumkavá a chutná.

TEMPURA ROLL v našej ponuke