MISO
Jedna z najzdravších polievok na svete a základná japonská polievka, ktorá nemôže chýbať v žiadnej japonskej reštaurácii. Blahodárne pôsobí na celý tráviaci trakt a žalúdok.
Veľmi jednoduchá a rýchla príprava pozostávajúca z miso pasty a vývaru dashi. Servíruje sa s bielym tofu, wakame morskou riasou, jarnou cibuľkou a sezamovými semiačkami.
- Miso pasta – fermentovaná sójová pasta
- Dashi vývar – základný vývar v japonskej kuchyni – pripravuje sa z riasy kombu a bonito vločiek
- Riasa kombu – Riasa kombu je tvrdá morská riasa s vysokým obsahom zdravého jódu, minerálov a živín, ktoré do varenia uvoľní spolu s autentickou chuťou pokiaľ sa dostane voda do bodu varu. Nedá sa konzumovať, používa sa čisto len na vyvarenie
- Bonito vločky – sú sušené jemnučké vločky Bonito tuniaka, ktoré sú základnou charakteristickou chuťou Dashi
RAMEN
Ramen je japonské tradičné hlavné jedlo. U nás by sme to mohli pomenovať ako niečo medzi veľkou polievkou a hlavným jedlom rezancami. Pozostáva zo silného mäsového vývaru a zeleniny. Pripravuje sa na rôzne spôsoby podľa charakteristickej ingrediencie, ktorá pozmení chuť základného mäsového vývaru. Servíruje sa s rezancami, mäsom (podľa druhu ramenu), vývarom, marinovaným vajíčkom v sójovej omáčke uvareným na mäkko, jarnou cibuľkou, wakame riasou, hubami a iným druhom zeleniny (podľa druhu ramenu). U nás si môžete dať tri druhy ramenov, a to Miso ramen, Shoyu ramen a Kurací ramen.
- Miso ramen – dochucovaný miso redukciou pripravovanou z miso pasty, mirinu, saké a podávaný s pečenou bravčovou krkovičkou marinovanou v miso paste s korením togarashi, cesnakom a inými ingredienciami
- Shoyu ramen – dochucovaný shoyu redukciou, teda šťavou, v ktorej sa niekoľko hodín varil bravčový bôčik, ktorý je neskôr dopekaný a súčasťou shoyu ramenu
- Kurací ramen – pozostáva zo sezamovej pasty, ktorá je hlavou charakteristickou črtou chuti a vykosteného kuracieho stehna pripravovaného sous-vide metódou a následne dopekaného
GYOZA
Tradičné japonské ,,pirôžky“ vyrábané z jednoduchého cesta z múky a vody v tvare kruhu, ktoré je plnené rôznym druhom zeleniny alebo mäsa a zatvárajú sa na japonský spôsob do tvaru vejárika. Pripravujú sa rôznymi spôsobmi ako tradičnou metódou opekania na panvici a následného naparovania, alebo aj vyprážaním či varením. Servírujú sa vždy s omáčkou podľa chuti (zväčša sójová dochutená na rôzne spôsoby), jarnou cibuľkou a sezamovými semiačkami.
My ich pripravujeme ako bravčové, kuracie alebo zeleninové, ktoré prelievame našou domácou omáčkou z čierneho čaju, škorice, klinčekov, sójovej omáčky, zázvoru a ostatných ingrediencií. Servírujeme ich s našou domácou hľuzovkovou majonézou, sezamom a lokálnymi mikrobylinkami.
TOM KAR
Thajská pikantná krémová kokosová polievka. Pripravuje sa z kokosového mlieka, tom yum pasty a zeleninového vývaru. Servírujeme ju s krevetami, kuracím mäsom alebo tofu, spolu s vermiceli rezancami, restovanými šampiňónmi na sezamovom oleji, čerstvým koriandrom a thajskou bazalkou.
- Koreň galangal – ázijský čierny zázvor
- Tom yum pasta – pálivá pasta pripravovaná z čili papričiek, galangalu, citrónovej trávy, šalotky, cesnaku a limetkovej šťavy
- Vermiceli – tenké vlasové ryžové rezance
POKÉ
Hawajské národné jedlo. Ide o veľkú misku surovín (poké bowl). Je to zdravé, čerstvé hlavné jedlo pozostávajúce zo sushi ryže, ktorá je na spodku misky. Následne sa na ryžu ukladá množstvo druhov čerstvej zeleniny a ovocia, surových rýb nakrájaných na kocky a vložených do marinády, ktorá tvorí charakteristickú črtu daného druhu poké. Na dochutenie zeleniny, ovocia a ryže sa použije špeciálny druh majonézy alebo dresingu.
Veľmi svieže jedlo, bohaté na živiny a vitamíny. V našom lístku nájdete viacero druhov poké ako sú napríklad lososové mango liči poké alebo jemne jemne pikantné tuniakové poké s ovocím, alebo napríklad krevetové poké s ananásom.
TOGARASHI
V našom lístku nájdete veľmi obľúbené jedlo, ktoré sme nazvali Togarashi na základe jeho charakteristickej suroviny a tým je japonské togarashi šičimi korenie. Je to zmes čili papričiek a korenín akými sú napríklad mandarínková kôra, sezamové semiačka, konopné semienka, mak, či riasa nori alebo sušené listy shiso.
Korenie dodáva charakteristickú črtu jedla. Je primiešavané do zemiakového škrobu, v ktorom obaľujeme krevety, kuracie mäso alebo tofu, následne vyprážame a primiešavame do našej domácej sweet chilli majonézy, dochucujeme jarnou cibuľkou a thajskou bazalkou. Táto explózia chutí veľmi ladí so sushi ryžou ako prílohou.
BLUEFIN
Bluefin tuna (tuniak modroplutvý) je najkvalitnejší tuniak na svete. Až 100% ryby vie byť zúžitkované na prípravu. My však používame dve časti a tou je Akami , teda ,,sviečkovica“, najkvalitnejšia časť ryby od chrbtice, ktorá má rýdzo červenú farbu a priam sa rozpúšťa na jazyku, a ďalej Otoro, čo je brušná časť s vysokým obsahom tuku, veľmi zdravého a bohatého na živiny a chuť.
Dodávateľ, ktorého máme, je španielska spoločnosť Balfego, ktorý sú jedným z najväčších producentov modroplutvých tuniakov na svete a zásobujú takmer celý svet nakoľko pri migrácii tuniakov cez gibraltarsky prieplav, ktorá trvá len 2 mesiace v roku, odkláňajú len dospelé jedince do svojich vlastných fariem vytvorených v mori, kde ich počas celého roka chovajú a dokrmujú. Ostatné nechávajú plávať ďalej nakoľko je táto ryba veľmi vzácna a dbajú na jej prirodzenú udržateľnosť. Na základe toho dokážu dodávať túto kráľovnú všetkých rýb počas celého roka na váš stôl.
UDON
Udon sú hrubé japonské pšeničné rezance, ktoré sa pripravujú špeciálnou metódou a takisto aj krájajú. Sú veľmi jemné, avšak priemerovo hrubé. Sú nadýchané, držia tvar aj napriek svojej jemnosti a veľmi hladkej a šmykľavej štruktúre. Tieto charakteristické črty sú spôsobené veľmi precíznou tradičnou japonskou výrobou cesta, ktorú japonskí učni trénujú niekoľko rokov a až potom sa dostanú na jeho krájanie do finálnej verzie, ktorú nám do Európy a aj na váš stôl doručia.
Udon rezance sú hlavnými rezancami používanými do Ramenu, ale takisto aj ako samostatné hlavné jedlo rezancového charakteru. U nás v lístku ich nájdete napríklad vo verzii s thajskou žltou kari omáčkou, alebo dokonca vytvorením našej vlastnej fúzie francúzskej demi glace omáčky na ázijský spôsob (ako hlavnej chuťovej charakteristike našich udon demi glace rezancov).
NIGIRI
Nigiri sushi, respektíve prvé sushi ako ho poznáme dnes. To znamená valček kyslej octovej ryže, plátkom čerstvej surovej ryby na vrchu ryže, a wasabi medzi rybou a ryžou, to sú nigiri.
V japonsku v tradičných sushi baroch dostanete prevažne len nigiri a sashimi. To je základ sushi. Správny sushi majster urobí jednu nigiru na 7 ťahov / pohybov. Samozrejme ako každý druh sushi, konzumujú sa so sójovou omáčkou.
MAKI
Základná jednozložková sushi rolka, kde sa sushi ryža nanáša na polovičnú riasu nori, plní sa len jednou ingredienciou ako napríklad losos, tuniak, avokádo alebo iné, a zaroluje sa.
Má približne 100g a krája sa na 6 ks.
FUTOMAKI
Je dva krát taká veľká ako maki rolka. Balí sa do celej riasy nori a plní sa viacerými ingredienciami, ako napríklad losos + avokádo + japonská majonéza.
Má približne 200g a krája sa na 8 ks.
URAMAKI
Obrátená rolka, ktorá sa roluje naopak, teda z vonku rolky je sushi ryža vo vnútri je riasa nori spolu s ingredienciami. Na vrchu ryže môžu byť ďalšie ingrediencie ako napríklad plátky rýb, alebo sezamové semiačka a podobne.
Má približne 200 g a krája sa na 8 ks.
SASHIMI
Sashimi sú plátky surovej čerstvej ryby z jej najkvalitnejšej časti. Či už sa jedná o tuniaka, lososa, maslovú rybu, hamachi, alebo rôzne druhy rýb.
Sashimi znamená, že dostanete plátky surovej čerstvej ryby z jej najkvalitnejšej časti, bez ryže. Len s wasabi, sójovou omáčkou a nakladaným zázvorom, ktorý slúži na neutralizáciu chutí a vyčistenie chuťových pohárikov medzi jednotlivými sústami jedla. Wasabi na počiatku slúžilo na dezinfekciu rýb, a ochranu pred ich parazitmi. Sashimi plátky tých najkvalitnejších rýb bohatých na bielkoviny, s minimálnym obsahom tuku, len zdravých nasýtených mastných kyselín sa samozrejme namáčajú do sójovej omáčky pre zvýraznenie chuti.
TEMPURA ROLL
Ide o sushi rolky vypražené a podávané teplé. Do cestíčka sa obaľuje Futomaki sushi rolka a následne sa vypráža. Nakoľko je vyprážaná, ingrediencie vo vnútri sa čiastočne tepelne spracujú a konzumuje sa teplá. Tempura sa roztiahne, je chrumkavá a veľmi obľúbená v Európe. Je to novodobý druh sushi, ktorý vznikol z japonského tradičného jedla tempura spojením so sushi rolkami.
Tempura ako taká je japonská múka, z ktorej sa vymieša cestíčko, v ktorom sa obaľujú rôzne druhy zeleniny alebo rýb a vyprážajú sa. V japonsku je tempura braná ako osobitný druh jedla. Vyprážať sa v nej môže hocičo, je nadýchaná, chrumkavá a chutná.